ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Meclis Aratrma nergeleri > Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki Üniversitelerle ve bu bölgelerde bulunan öğrenci yurtlarında yaşanan sorunlar hk.
09/03/2010

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki Üniversitelerimizde ve bu bölgelerde bulunan öğrenci yurtlarında değişik illerden gelen öğrencilere eğitimleri bırakmaları konusunda baskıların ve tehditlerin arttığı konusundaki iddiaların araştırılarak tespit edilmesi ve bunların olumsuz etkilerini önlemek amacıyla Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğün 104. ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili

(1)





GEREKÇE:

Ülkemizde özellikle Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki Üniversitelerimizde ve bu bölgelerde bulunan öğrenci yurtlarında ülkemizin değişik bölge ve illerinden gelmiş öğrencilere karşı sistemli bir şekilde baskıların ve şiddetin artığına dair çok sayıda şikâyet ve yardım çağrıları gelmiş bulunmaktadır. Bu baskılara karşı gerek üniversite yönetimlerinin ve gerekse yurt yöneticilerinin sessiz kaldığı, hükümetin de bu konuya duyarlılık göstermediği iddiaları yüksek düzeyde dile getirilmeye başlamıştır.

Özellikle Van - Yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencileri arasında yaşanan olayların, bu üniversitemizde okumak isteyen birçok gencimizi ve bunların ailelerini endişeye sevk ettiği ve bazı öğrencilerin okullarından ayrılmalarına neden olduğu yönündeki iddiaları kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konuda her türlü çalışma hiç vakit kaybetmeden yapılarak, bu sorunun önüne acilen geçilmelidir.

Yine benzer şekilde anılan bölgedeki Kredi Yurtlar Kurumuna ait öğrenci yurtlarında yaşanan olayların, adı geçen yurtlarda barınmak isteyen diğer bölge ve illerden gelmiş, okumak isteyen gençleri çok rahatsız ettiği, birçok öğrencinin bu yurtlardan ayrılarak mağdur olmasına yol açtığı ve yaşanan olaylar karşısında yurt idaresinin sessiz kaldığı iddiaları da ne yazık ki endişe verici bir boyut kazanmıştır. Ayrıca yurttan ayrılmak zorunda kalan öğrencilerin, özel yurtlara geçmeleri veya birkaç arkadaş ile birleşerek ev tutmalarının da tehdit edilerek engellendiği ve şehri terk etmeleri yönünde baskıların artarak devam ettiği iddiaları çok vahim olmaktan öte kabul edilemez bir durum arzetmektedir. Bu konuda da her türlü çalışma hiç vakit kaybetmeden yapılarak, bu sorunun önüne de acilen geçilmelidir.

Güneydoğu’daki bir üniversitede okuyan öğrencinin yazdıkları ibretlik mektubu okuyunca insanın rahatsız olmaması mümkün değildir.

“Merhaba. Ben Yüzüncü Yıl Üniversitesinde bir öğrenciyim. Bu üniversitede 2. yılım. Okulumun bitmesine daha uzun bir süre olmasına rağmen Van'da çok uzun bir süre yaşayacağıma inanmıyorum. Burada batıdan gelen öğrenciler çok büyük baskı altında. Y.Y.Ü. Öğrenci Derneği yani kısaca YÖDER denen sivil toplum örgütü buradaki Türk asıllı öğrencilere çok büyük baskılar yapıyor. Bu dernek aldığı her kararla Türk asıllı öğrencileri dayakla, tehditle, gaspla, hatta ve hatta ciddi şekilde ölümle bile sonuçlanabilecek bıçak veya benzeri aletlerle darp ederek okuldan soğutmak veya sindirmek istiyor. Nitekim bunda da nispeten başarılı oluyorlar.

Kredi Yurtlar Kurumu'na (KYK) ait yurt tamamen YÖDER mensuplarının elinde. Burada Vatanını, milletini seven bir öğrencinin barınması mümkün değil. Çoğu dar gelirli öğrencilerin kaldığı KYK'ya ait yurttan çıkan öğrenciler zor durumda. Durum öyleki yurt odasına Türk bayrağı astı diye demir sopalarla dövülen ve sonrasında okulu bırakıp giden öğrenciler var.

Bende bizzat bu olaylar arasında kalıp defalarca dayak yiyen birisiyim. Demir sopalarla, çivili sopalarla, muştalarla, bıçaklarla defalarca dayak yedim. Şimdi dışarı ekmek almaya çıktığımda bile korkuyorum. Okuldan eve, evden okula gidiyorum, 10 dakika bile gezmeye vakit ayırmıyorum, ayıramıyorum. Cadde veya kampüste yürürken her adımda arkama dönüp bakıyorum. Acaba birileri takip mi ediyor, yinemi çevirip dövecekler diye psikolojim bozuldu.



Lütfen yardım edin bize. Hayatımızı ve okulumuzu almada yardım edin. Bu söylediklerimi Veteriner Fakültesindeki hangi öğrenciye sorsanız doğrulayacaktır. Diğer fakültelerde doğrulayacaktır ama oralarda batılı öğrenci bulmanız zor olacaktır. Lütfen polis yardım etmiyor, savcı yardım etmiyor, dekan veya rektör yardım etmiyor bari siz yardım edin. “


Netice olarak;

Yukarıda anlatılmaya çalışılan gerçekler çerçevesinde; Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki Üniversitelerle ve bu bölgelerde bulunan öğrenci yurtlarında ülkemizin diğer bölgelerinden gelen öğrencilere eğitimleri bırakmaları konusunda baskıların ve tehditlerin arttığı konusundaki iddiaların araştırılarak tespit edilmesi ve bunların olumsuz etkilerini önlemek amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ederiz.



,,